2019-03-22 07:25:40• hírek • Bede Emőke

Már az első pár órában rekordszámú tulajdonos kérte le autója adatait

Csütörtök reggel indította el a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal a járműtörténeti jelentés ingyenes lekérését lehetővé tevő internetes felületet. Amint arra számítani lehetett, már az első órákban olyan sok igénylés futott be, hogy a RAR szerverei alig-alig tudták tartani az ütemet.

Olvasóink is jelezték, hogy nem működik az általunk is bemutatott felület, ám röviddel cikkünk megjelenése után megérkezett a gondokra vonatkozó hivatalos válasz is. Amint arról a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal Facebook-oldalán tájékoztatta a türelmetlen autósokat, már az első hat órában 50 ezer lekérés futott be, s voltak olyan kritikus pontok is, amikor egyszerre 4 ezren ezren szerettek volna hozzáférni az autóik adataihoz. „Biztosítjuk önöket, hogy a lekért információkat korszerű berendezések kezelik, s az applikációt is úgy állítottuk össze, hogy folyamatosan működhessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a lekérések számának csökkenésével, a leállások is megszűnnek” -közölte a RAR.


Emlékeztetőül: Hogy az autónk szempontjából fontos adatokhoz hozzáférhessünk, a RAR honlapján, az Istoric vehicul fül alatt csupán az e-mail-címünket és a jármű alvázszámát kell megadnunk, majd egy biztonsági kód visszaigazolása után már el is küldik a rendszerben fellelhető információkat. Mindezt pillanatok alatt.


Egyelőre csak a RAR-nál rögzítetteket, a hivatal által rögzített kilométeróra-állást, a forgalmi engedély meglétét/érvényességét, további technikai és azonosítási információkat, az autó környezetszennyezési besorolását és az időszakos műszaki vizsga érvényességét. A Gépjármű-nyilvántartási Hivatal közleménye szerint ezzel az új rendszerrel az autóvásárlók dolgát szeretnék megkönnyíteni és megóvni őket attól, hogy meggondolatlan, átveréssel végződő üzletbe ugorjanak bele. 


A RAR a közeljövőben további funkciókkal is szeretné kiegészíteni a rendszert, pl. az esetleges balesetek/károk, illetve különféle szerkezeti módosítások lekérdezése, de ezzel kapcsolatban a hivatal nem zárta ki annak az eshetőségét sem, hogy ezeket a lehetőségeket csak fizetés ellenében lehet majd használni. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: